SOS BECHAMEL (SOS ALB)

februarie 21, 2015

Ingrediente necesare pentru a prepara sosul Bechamel :

- 500ml lapte fierbinte
- 25/50gr unt
- 1 lingura cu varf faina (25gr)
- sare si piper dupa gust
- nucsoara (optional)



Aceasta este reteta de baza. Pornind de la ea, puteti suplimenta cantitatile obtinand, astfel, cantitatea de sos dorita.
Nucsoara nu am folosit niciodata dar am trecut-o in reteta pentru ca este, totusi, un ingredient al sosului Bechamel. Prima data cand am preparat acest sos am avut o reteta in limba engleza si, cum nu stiam ce inseamna “nutmeg”, am sarit peste. Ulterior am aflat ca era vorba de nucsoara dar, daca prima data n-am folosit-o, am uitat complet de ea.
Sosul Bechamel il folosesc pentru preparate la cuptor gen paste, musaca, chiar si peste, in general adaugand si niste branza rasa deasupra.
In reteta am trecut 2 cantitati de unt: 25gr unt pentru o varianta ceva mai dietetica dar o idee mai greu de preparat si 50gr unt pentru o varianta cu ceva mai multe calorii dar extrem de usor de preparat. Le voi detalia pe amandoua.

Mod de preparare sos Bechamel:

Intai varianta cu 50gr de unt, unde este mai putin de explicat. Pun mai intai laptele la incalzit ca sa fie fierbinte cand voi avea nevoie de el. Topesc untul intr-o craticioara si apoi il iau de pe foc si adaug faina, in ploaie. 50gr unt se amesteca cu 25gr faina fara nici o problema, obtinand o compozitie cremoasa. Adaug apoi laptele fierbinte, cate putin, si amestec pana termin laptele.
Aceasta compozitie o pun la foc mic, adaug sare si piper si amestec tot timpul ca sa nu se prinda. Trebuie sa stea pe foc pana se ingroasa (cand incepe sa bolboroseasca inseamna ca e gata). Aceasta varianta se prepara foarte usor si v-o recomand daca nu ati mai facut pana acum sos Bechamel.
Acum varianta cu 25gr unt. Primii pasi sunt identici, adica laptele fierbinte, untul topit si dat la o parte de pe foc. Mai departe e mai greu sa amesteci 25gr faina cu 25 gr unt topit. Iese o chestie lipicioasa care mie, personal, nu-mi place deloc.
Asa ca procedez in felul urmator: peste untul topit pun cam jumatate din cantitatea de faina, amestec, torn putin lapte fierbinte (2 linguri, sa zicem) si dupa aceea adaug restul de faina si restul de lapte. In felul asta compozitia este mai usor de omogenizat. Pun apoi la foc mic si las sosul sa se ingroase, amestecand tot timpul ca sa nu sa lipeasca sau sa se formeze cocoloase.
Sosul este gata si il puteti folosi dupa plac.
Eu il folosesc regulat pentru paste la grec.
Spor la gatit si pofta buna.
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

0 comentarii

Follow by Email

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...