PLACINTA CU MERE

aprilie 08, 2016


Foarte frageda si aromata, pe scurt, absolut delicioasa, placinta cu mere este, cu siguranta, o placinta pe placul tuturor. Exista numeroase retete pentru placinta cu mere dar, dintre toate, reteta aceasta cu aluat fraged cu unt si smantana, atat de fraged ca ti se topeste in gura, este de departe preferata mea. Este combinatia perfecta de arome si texturi :).
Aluatul este foarte usor de preparat si, fiind un aluat moale, se lucreaza foarte usor cu el. Il puteti folosi pentru a prepara si alte placinte cu umpluturi dulci sau sarate dar, in cel din urma caz, nu mai folositi zahar (sau puneti foarte putin) si mariti putin cantitatea de sare.
In ceea ce priveste umplutura pentru placinta cu mere, puteti folosi o cantitate mai mare de mere (spre 2 kg) dar placinta va iesi mai inalta. Cantitatea de zahar pentru umplutura o ajustati dupa gust si in functie de cat de dulci sunt merele pe care le folositi. Nu este necesar sa adaugati pesmet sau gris in umplutura dar va trebui sa lasati merele sa scada bine cand le caliti.
Noua ne place foarte mult placinta cu mere si singura mea problema este ca nu ne mai putem opri din mancat.
La fel de buna este si prajitura turnata cu mere :).
Pentru a coace placinta cu mere am folosit o tava de 25/35cm.

Ingrediente necesare pentru a prepara reteta placinta cu mere

Pentru aluat:
- 500-550gr faina
- 200gr unt moale
- 100gr smantana
- 1 ou
- 150gr zahar
- 1 pliculet de zahar vanilat
- 10gr praf de copt
- un praf de sare
Pentru umplutura :
- 1.2-1.3kg mere
- 3 linguri de zahar (sau dupa gust)
- 1 lingurita cu varf de scortisoara

Mod de preparare reteta placinta cu mere

Am preparat mai intai umplutura pentru placinta cu mere pentru ca trebuie lasata la racit. Am spalat merele, le-am dat pe razatoarea mare cu tot cu coaja si le-am pus la calit intr-o tigaie incapatoare impreuna cu 3 linguri de zahar.
Pe parcurs puteti sa mai adaugati zahar daca credeti ca este necesar. Am lasat merele sa scada bine si, dupa ce am oprit focul, am adaugat si o lingurita cu varf de scortisoara. Am lasat merele sa se raceasca si m-am ocupat de aluat.
 Am pus intr-un bol untul moale, zaharul si zaharul vanilat si am frecat pana untul a capatat un aspect cremos. Am adaugat apoi oul si, dupa ce l-am incorporat, am adaugat si smantana. Am amestecat ca sa se omogenizeze.
Am adaugat apoi faina amestecata cu praful de copt si un praf de sare, treptat, amstecand in acelasi timp cu o lingura de lemn. Cand nu am mai putut amesteca cu lingura, am inceput sa framant aluatul cu mana, adaugand si restul de faina. Daca este necesar puteti sa mai adaugati putina faina. Trebuie sa obtinem un aluat nelipicios (care se desprinde de pe mana).
Aluatul astfel preparat l-am impartit in 2 parti egale. Am pastrat o bucata de aluat iar pe cealalta am pus-o deoparte. Bucata de aluat pastrata am asezat-o pe suprafata de lucru presarata cu faina si am intins o foaie pe dimensiunile tavii (25/35cm).
Am asezat in tava foaia pentru placinta cu mere si am mai aranjat-o apasand-o cu mana. Aluatul este moale si se poate aranja cu usurinta. Intre timp se racisera si merele si le-am asezat uniform in tava peste prima foaie de placinta.
Am luat apoi si cea de-a doua bucata de aluat si am intins cu sucitorul cea de-a doua foaie pentru placinta cu mere. Am asezat apoi aceasta foaie peste umplutura de mere si am mai aranjat-o cu mana ca sa fie umplutura complet acoperita.

Acum tot ce mai avem de facut este sa punem placinta cu mere in cuptorul preincalzit (180ºC pentru cuptorul electric) timp de 30-35 de minute. 
Dupa ce am scos placinta cu mere din cuptor am lasat-o sa se racoreasca un picut, am pudrat-o cu zahar si am portionat-o.

Este, cu siguranta, cea mai buna placinta cu mere si sper din suflet sa incercati si voi aceasta reteta :).
Spor la gatit si pofta buna!
P.S: va recomand si parizienele cu mere.
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

42 comentarii

  1. Buna! Putem inlocui smantana cu iaurt sau smantana lichida de gatit?

    RăspundețiȘtergere
  2. Delicioasa! Cea mai buna placinta cu mere facuta pana acum de mine! Recomand!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut reteta mea de placinta cu mere :)

      Ștergere
  3. Am incercat-o si eu. Foarte buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut placinta cu mere! Si noua ne place foarte mult :).

      Ștergere
    2. Felicitari pentru reteta !!! Super buna !!!!

      Ștergere
  4. Super si eu am oncercat reteta și a iesit super

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu vreau sa fac o tava mai mare de 45x35. Oare sa fac ingredientele pt o porție Jum? Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Raportul exact este de 1.8. Trebuie sa inmultesti fiecare cantitate cu 1.8

      Ștergere
  6. Buna:)
    Cum ai reusit sa intinzi aluatul fara sa se rupa? Am pus si mai multa faina decat in reteta si cu toate astea a trebuit sa il peticesc ( nu am mai avut rabdare sa fac altul)
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil motivul este ca ai pus prea multa faina. Incearca sa respecti reteta. Mie nu mi s-a intamplat sa se rupa si nu am facut nimic special in acest sens :)

      Ștergere
  7. Azi am incercato e superrrr bunaaa.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  8. super buna...am reusit sa o prepar aici in Canada

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ! Multumesc frumos pentru reteta foarte buna si foarte usor de facut . mi-a iesit super la aluat nu am avut probleme va multumesc frumos , o zi frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
  10. Nemaipomenit de bună. Nu reușesc să mă satur de această plăcintă. Dar intr-adevăr aluatul se rupe și am respectat rețeta întocmai.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca v-a placut placinta cu mere! Despre aluat, chir nu stiu ce sa zic. Mie nu mi s-a intamplat niciodata sa se rupa. Ce am observat insa de-a lungul timpului, preparand diverse aluaturi, este ca au tendinta sa se rupa cand faina nu este de calitate. Incercati cu alta marca de faina si vedeti ce se intampla.

      Ștergere
  11. Corect.Merele se rad cu coaja.Placinta iese mai savuroasa.

    RăspundețiȘtergere
  12. Am facut-o de mai multe ori este excelenta! Mie nu mi sa rupt foaia, e foarte buna.

    RăspundețiȘtergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  14. Am incercat aceasta reteta si a iesit o placinta delicioasa! Am pus ceva mai multa faina decat scrie in reteta dvs. pentru ca aluatul era lipicios cu 500 g faina (am pus aproximativ 650 g).
    Va multumesc pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! Ma bucur ca v-a placut placinta cu mere! :)

      Ștergere
  15. Foarte buna si usor de preparat multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! :)
      Va recomand si placinta cu branza dulce si stafide: http://absolutdelicios.blogspot.ro/2017/09/placinta-cu-branza-dulce-si-stafide.html

      Ștergere
  16. Mulțumim de reteta am facut o de nenumarate ori,acum am 2 tavi in lucru

    RăspundețiȘtergere
  17. Am facut si eu astazi aceasta placinta cu mere, este absolut delicioasa!!!!!! ��

    RăspundețiȘtergere
  18. O reteta absolut delicioasa...o recomand...simplu de facut, nu am avut pb cu aluatul, nu s a rupt, va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  19. Am facut si cu branza dulce fenomenala multumesc pentru reteta

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna ziua. Vreau sa incerc sa fac reteta dar, as vrea sa stiu: tava trebuie unsa si tapetata, cu hartie de copt sau...cum? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu folosesc o tava antiaderenta si nu trebuie nici unsa, nici tapetata cu hartie de copt. Daca nu eveti o tava antiaderenta, puteti folosi hartie de copt. Sau folositi metoda clasica: ungeti tava cu unt si o tapetati cu faina.

      Ștergere

Follow by Email

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...