PRAJITURA DESTEAPTA CU CIOCOLATA

ianuarie 24, 2017


Fina, delicata, cu un gust intens de ciocolata, prajitura desteapta cu ciocolata este cea mai buna si cea mai usor de preparat prajitura cu ciocolata. Tot de avem de facut este sa amestecam toate ingredientele intr-un bol si sa punem totul la cuptor. In timpul coacerii, prajitura desteapta cu ciocolata se separa singura in trei straturi: un blat la baza, crema la mijloc iar deasupra un blat pufos si aerat. Nici nu-ti poti dori mai mult de la o prajitura, nu-i asa? :) Adaugati esentele preferate pentru a-i desavarsi gustul.
Pentru a obtine o prajitura desteapta cu ciocolata cu straturi frumos delimitate trebuie sa respectati etapele de preparare. In ceea ce priveste temperatura de coacere, eu prefer sa coc prajitura desteapta cu ciocolata la 180ºC. Este foarte bine si la 160ºC dar prajitura va sta mai mult la cuptor. Daca aveti un cuptor pe gaz, nu aveti cum sa setati temperatura si trebuie sa urmariti prajitura pentru ca, daca temperatura este prea mare, se coace la suprafata inainte de a se inchega mijlocul. Daca observati ca prajitura s-a rumenit bine la suprafata dar mijlocul este mai moale decat marginile, opriti focul si lasati prajitura in cuptor.
Prajitura desteapta cu ciocolata trebuie lasata sa se raceasca complet, chiar sa o puneti la frigider cateva ore sau peste noapte inainte de a o taia. Straturile se delimiteaza mai bine si prajitura se taie mai frumos. Si parca este si mult mai gustoasa rece decat calda. Da, normal ca am taiat cateva bucatele la scurt timp dupa ce a fost gata, ca doar nu rezistam noi sa se raceasca complet :)
Ce sa va mai spun, prajitura desteapta cu ciocolata este absolut minunata si este potrivita cu orice ocazie. Va recomand si prajitura desteapta simpla (cu vanilie).
Ingredientele de mai jos sunt pentru o tava de 17/27cm. Pentru o tava de 25/35cm folositi 9 oua iar restul ingredientelor le dublati.


Ingrediente necesare pentru a prepara reteta prajitura desteapta cu ciocolata:


- 500ml lapte
- 4 oua
- 100gr unt (topit)
- 100gr ciocolata (topita)
- 75gr faina
- 50gr cacao
- 150gr zahar pudra
- un praf de sare
- esenta de vanilie si/sau rom
Mai aveti nevoie de zahar pudra pentru finisat.

Mod de preparare reteta prajitura desteapta cu ciocolata :


Mai intai am topit ciocolata si untul la bain-marie. Am lasat sa se racoreasca putin (cat sa nu fie fierbinti) inainte de a continua prepararea compozitiei pentru prajitura desteapta cu ciocolata. Am separat albusurile de galbenusuri. Am pus intr-un bol incapator zaharul pudra si galbenusurile si am mixat la viteza mare pana am obtinut o compozitie cremoasa, deschisa la culoare.
 Am adaugat ciocolata topita, apoi untul topit, mixand dupa fiecare pentru omogenizare.

Am adaugat apoi cacaoa si am mixat.

Compozitia pentru prajitura desteapta cu ciocolata devine din ce in ce mai densa si, ca sa fie mai usor, am adaugat faina alternativ cu laptele. Am adaugat o parte din faina, apoi o prate din lapte, dupa care restul de faina si restul de lapte, mixand dupa fiecare pentru omogenizare. Adaugati si esenta preferata. Eu am folosit 2 lingurite esenta de vanilie si 2 lingurite esenta de rom.
Lasati aceasta compozitie deoparte si neaparat spalati paletele mixerului cu apa calda si detergent. Daca mixerul are urme de grasime, puteti mixa albusurile mult si bine ca nu se mai intaresc. De asemenea, bolul in care puneti albusurile trebuie sa fie perfect curat.
Despre picatura de galbenus strecurata in albusuri va pot spune cu siguranta ca este doar un mit. Daca va uitati cu atentie in poza cu albusuri veti vedea in parte stanga si ceva galbenus si se mixeaza fara probleme :)
Prin urmare, am pus albusurile intr-un bol, am adaugat un praf de sare si le-am mixat la viteza mare pana s-au intarit.
Am adaugat albusurile batute la restul compozitiei pentru prajitura desteapta cu ciocolata si le-am incorporat cu o spatula (sau o lingura de lemn). Nu folositi mixerul in aceasta etapa.
Am turnat compozitia pentru prajitura desteapta cu ciocolata intr-o tava unsa bine cu unt si am pus tava in cuptorul preincalzit (180ºC pentru cuptorul electric) timp de 45 de minute.
Lasati prajitura desteapta cu ciocolata sa se raceasca complet, apoi o puteti pudra cu zahar si taia in forma dorita.
Noua ne-a placut la nebunie prajitura desteapta cu ciocolata! :)
Va recomand si prajitura cu foi si crema de ciocolata.
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

0 comentarii

Follow by Email

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...