PANDISPAN CLASIC

iunie 01, 2017


Pandispanul este o reteta indispensabila pentru toti iubitorii de dulciuri de casa. Este o reteta simpla, de baza, usor de preparat. Pornind de la reteta de pandispan, putem prepara torturi, checuri, prajituri cu fructe ori rulade.
Reteta de pandispan este una foarte usoara, dar sunt cateva reguli care trebuie respectate pentru a obtine un pandispan pufos. Exista reguli care privesc ingredientele folosite pentru a prepara pandispanul si exista reguli pentur modul de preparare.
Ingredientele trebuie sa fie proaspete si preferabil la temperatura camerei. Este esential sa cantariti ingredientele. Formula magica a pandispanului este cantitatea de faina + cantitatea de zahar = greutatea oualor. Merge sa puneti ceva mai putina faina, pandispanul iese super pufos. Daca puneti insa prea multa faina pandispanul va iesi prea tare.
Daca vreti sa masurati faina cu lingura, alegeti o lingura mai mica. Eu am in casa vreo 3 feluri de linguri si le-am testat pe toate: o lingura MICA cu varf de faina = 25gr :) O lingura mare cu vraf de faina are 35gr. Nu pare o diferenta mare, dar la pandispan conteaza.
In ceea ce priveste modul de preparare, este esential sa mixati bine albusurile. Din experienta va spun ca nu conteaza temperatura oualor si nici daca ati scapat in albusuri putin galbenus. Este insa extrem de important ca vasul in care puneti albusurile si mixerul sa fie foarte curate. Daca sunt urma de grasime (unt, ulei) nu se mai intaresc orice le-ati face.
Pentru a coace pandispanul am folosit o tava de chec de 30/11.5.

Ingrediente necesare pentru a prepara reteta pandispan clasic


- 6 oua (sa aiba 300gr cantarite fara coaja)
- 150gr zahar
- 150gr faina
- un praf de sare
- esenta de vanilie


Mod de preparare reteta pandispan clasic


Eu nu mai cantaresc si ouale. Folosesc oua din categoria L care teoretic au 63-73gr. Fara coaja se apropie de cele 300gr necesare.
Pandispanul se prepara foarte repede si dupa preparare trebuie pus imediat la cuptor. Prin urmare, am pornit cuptorul, ca sa aiba timp sa se incalzeasca si am pregatit tava. Eu pun hartie de copt doar pe fundul tavii iar peretii tavii ii ung bine cu unt. Mi se pare ca pandispanul creste mai frumos asa.
Am separat albusurile de galbenusuri. Am pus albusurile intr-un vas adanc si am adaugat un praf de sare. Am mixat bine albusurile, la viteza mare, pana am obtinut o spuma ferma.
Am adaugat apoi zaharul, in 2-3 etape, si am continuat sa mixez la viteza mare.
Am mixat pana am obtinut o bezea ferma si lucioasa si s-a dizolvat tot zaharul. Ca sa verificati, luati putina spuma intre degete si vedeti daca se mai simte zaharul. 
Am adaugat apoi esenta de vanilie si galbenusurile, pe rand, mixand scurt dupa fiecare pentru incorporare.
Am adaugat apoi faina cernuta, treptat, si am incorporat-o usor cu o spatula.
Compozitia astfel preparata am turnat-o in tava pregatita mai devreme. Am nivelat compozitia cu o spatula apoi am pus tava in cuptorul preincalzit. Pandispanul se coace la 170ºC timp de 25-30 de minute.
Pandispanul este gata in momentul in care s-a desprins de peretii tavii.
Dupa ce scoateti pandispanul din cuptor, il verificati cu o scobitoare: il intepati cu scobitoarea in mijloc si, daca scobitoarea este curata, inseamna ca pandispanul este bine copt. Daca scobitoarea iese umeda, mai tineti pandispanul putin la cuptor. Daca vi se pare ca s-a rumenit prea tare la suprafata dar este inca umed la interior, opriti cuptorul dar lasati pandispanul in cuptor.
Pandispanul preparat dupa aceasta reteta este foarte moale si pufos, nu este absolut deloc inecacios. Il puteti folosi pentru a prepara torturi, prajituri sau checuri.
Noi am servit pandispanul simplu, ca un chec. Nici macar nu l-am mai pudrat cu zahar pentru ca este suficient de dulce. S-a papat rapid, cu mare pofta :)
Spor la gatit si pofta buna!
P.S: Daca doriti sa preparati un tort si nu stiti ce crema sa folositi, va puteti inspira din retetele de mai jos:

You Might Also Like

0 comentarii

Follow by Email

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...