ARDEI UMPLUTI

iulie 28, 2016


Noua ne plac tare mult ardeii umpluti si le fac alor mei destul de des pe timp de vara. Sunt foarte gustosi, sunt spornici si destul de usor de preparat, cel putin comparativ cu alte minunatii pe care mi le comanda ai mei :).
Ardeii umpluti sunt una dintre primele mancaruri pe care le-am gatit, iar reteta mea este o combinatie intre reteta mamei si indicatiile sotului. De-a lungul timpului am adus imbunatatiri retetei si, in acest moment, fac niste ardei umpluti mai buni ca ai mamei :).
Pentru ardeii umpluti se folosesc in general ardei grasi dar, pentru un plus de gust, puteti umple si vreo 2 ardei kapia pe care sa-i strecurati in oala. Carnea pe care o folositi trebuie sa fie o carne mai slaba de porc, de vita sau amestec.
Eu am gatit intotdeauna ardeii umpluti la cuptor pentru ca se gatesc mai lent decat pe aragaz si au un gust mult mai bun. Stiu ca nu este o placere sa pornesti cuptorul in mijlocul verii, dar merita cu prisosinta! Ii puteti gati seara pentru ca ardeii umpluti fac parte din acele mancaruri care sunt mai bune a doua zi :). Aromele au timp sa se intrepatrunda si veti vedea ce gust minunat au.


Ingrediente necesare pentru a prepara reteta ardei umpluti:


- 8-10 ardei (in functie de marime)
- 1kg carne tocata
- 2 cepe
- 1 legatura patrunjel
- 120gr orez
- 1 ou
- 1 lingurita boia de ardei dulce
- 1 lingurita rasa de cimbru uscat
- 2-3 frunze de dafin
- sare si piper dupa gust
Pentru sos:
- 300-350gr pasta de tomate (in functie de concentratie)
- 1/2 lingurita cimbru uscat
- sare si piper dupa gust


Mod de preparare reteta ardei umpluti:


Am pregatit mai intai ardeii. I-am spalat si le-am decupat un capacel in jurul coditei pe care l-am indepartat. I-am curatat apoi in interior de seminte si, pe cat posibil, si de nervuri. Dupa ce i-am curatat i-am clatit cu apa pe interior, ca sa nu ramana seminte, si i-am lasat la scurs cu gura in jos.
Intre timp am pregatit si umplutura de carne. Am pus intr-un bol incapator carnea tocata, ceapa tocata marunt, oul, orezul clatit in prealabil cu apa rece, patrunjelul tocat, sare, piper, cimbru si boia de ardei si am amestecat bine pana am obtinut o compozitie omogena.
Am luat apoi cate un ardei si, cu ajutorul unei lingurite, l-am umplut cu carne, apasand usor ca sa ajunga umplutura pana in capatul ardeiului. Ardeiul nu trebuie umplut chiar pana la margine pentru ca orezul se mai umfla prin fierbere.
Ardeii astfel umpluti i-am asezat in picioare intr-o oala incapatoare si am strecurat printre ei frunzulitele de dafin.
Separat, am pus pasta de tomate intr-o craticioara, am adaugat sare, piper si cimbru apoi am turnat apa, treptat, si am amestecat bine. Apa am pus in jur de 1.5L.
 Sosul astfel pregatit l-am turnat peste ardei. Ardeii trebuie sa fie complet acoperiti. Daca este necesar, puteti sa mai completati.
Am pus apoi ardeii umpluti in cuptorul preincalzit, la foc mediu, unde trebuie tinuti in jur de 1.5-2 ore. Mai spre sfarsit, cand sosul scade, puteti sa mai stropiti ardeii cu sosul din oala ca sa nu se arda.
Ardeii umpluti se servesc calzi, cu sos, cu smantana si cu paine proapata. Daca aveti paine de casa este perfect :).
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

1 comentarii

  1. Si eu fac ardeii umpluți la cuptor. Sunt mult mai buni

    RăspundețiȘtergere

Follow by Email

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...