BLAT DE TORT SIMPLU

iunie 18, 2017


ENGLISH RECIPE HERE

Pentru mine, cel mai bun si cel mai usor de preparat blat de tort este blatul de tort din pandispan. Este delicios, moale, foarte usor si pufos, se prepara cu doar cateva ingrediente si il pot folosi la orice fel de tort.
Pandispanul este usor de preparat dar trebuie sa respectati cateva reguli de baza. Trebuie sa folositi ingrediente proaspete si preferabil la temperatura camerei si sa folositi ustensile de bucatarie foarte curate, fara urme de grasime. Pentru a obtine un pandispan pufos si aerat, albusurile trebuie batute foarte bine. Daca mixerul sau bolul in care bateti albusurile au urme de grasime, albusurile nu se vor mai bate spuma tare orice le-ati face.
Ingredientele pentru blatul de tort din pandispan trebuie neaparat cantarite. Regula este urmatoarea: cantitatea de faina + cantitatea de zahar = greutatea oualor. Daca puneti prea multa faina blatul de tort din pandispan va iesi prea tare, uscat si indesat.
Blatul de tort din pandispan se coace la o temperatura potrivita, 170-180º, iar in primele 15 minute nu trebuie sa deschideti cuptorul. Dupa ce este gata, scoateti blatul de tort din tava si il lasati sa se raceasca pe un gratar.
Blatul de tort din pandispan trebuie insiropat. In functie de tipul de tort preparat, puteti folosi un sirop simplu de zahar sau un sirop cu cacao. Cand prepar tort cu fructe, insiropez blatul cu ceai de fructe usor indulcit.
Eu am folosit acest blat de tort din pandispan pentru a prepara un tort cu crema de caramel si glazura de cacao.


Ingrediente necesare pentru a prepara reteta blat de tort simplu (pentru o tava de tort de 20cm)


- 5 oua (sa aiba cam 250gr, cantarite fara coaja)
- 125gr zahar
- 125gr faina
- un praf de sare
- vanilie

Mod de preparare reteta blat de tort simplu

Blatul de tort se prepara foarte repede si trebuie ca inainte de a trece la prepararea efectiva a acestei retete sa pregatiti tava si sa porniti cuptorul ca sa aiba timp sa se incinga. Tava o puteti tapeta integral cu hartie de copt. Eu prefer sa pun hartie de copt doar pe fundul tavii iar peretii ii ung bine cu unt.
Am separat galbenusurile de albusuri.
Am pus albusurile intr-un vas adanc si am adaugat un praf de sare. Am mixat bine albusurile, la viteza mare, pana am obtinut o spuma ferma.
Am adaugat apoi zaharul, in 2-3 etape, si am continuat sa mixez la viteza mare.
Am mixat pana am obtinut o bezea ferma si lucioasa si s-a dizolvat tot zaharul. Ca sa verificati, luati putina spuma intre degete si vedeti daca se mai simte zaharul.
Am adaugat apoi esenta de vanilie si galbenusurile, pe toate odata, mixand pentru incorporare.
Am adaugat apoi faina cernuta, treptat, si am incorporat-o usor cu o spatula. Faina se incorporeaza prin miscari sus-jos, fara sa se insiste prea mult. In nici un caz nu folositi mixerul in aceasta etapa.
Compozitia astfel preparata am turnat-o in tava pregatita mai devreme. Am nivelat compozitia cu o spatula apoi am pus tava in cuptorul preincalzit. Blatul de tort se coace la 170ºC timp de 25-30 de minute.
Blatul de tort din pandispan este gata in momentul in care s-a desprins de peretii tavii. Dupa ce il scoateti din cuptor ii faceti testul cu scobitoarea: intepati blatul de tort in mijloc si, daca scobitoarea iese curata, blatul de tort este facut. Daca scobitoarea iese umeda, mai puneti blatul la cuptor cateva minute.
Blatul de tort se lasa sa se raceasca complet pe un gratar.
Acest blat de tort are o inaltime de 5-6cm si se poate taia in 3 felii. Pentru a felia blatul de tort din pandispan trebuie sa folositi un cutit lung, preferabil cu zimti.
Daca inca nu stiti ce crema sa folositi pentru tort, va puteti alege de mai jos:
- crema de vanilie pentru torturi si prajituri
- crema de ciocolata pentru torturi si prajituri
- crema de caramel pentru torturi si prajituri
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

0 comentarii

Follow by Email

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...